Wat moet ik weten over caravanverzekeringen?
30 oktober 2018 

Wat moet ik weten over caravanverzekeringen?

Wat moet ik weten over caravanverzekeringen? Is de caravanverzekering nu wel of niet verplicht? Krijg je standaard een groene kaart bij je caravanverzekering? Er zijn veel zaken niet helemaal duidelijk over caravanverzekeringen. Recreatie Zeker zet in dit blog daarom een aantal beweringen onder elkaar waarvan we je laten weten wat wel en wat niet waar is.

Een caravanverzekering is verplichtNiet waar
Nee hoor. Een caravan is geen motorvoertuig en daarom is de WA-verzekering zoals bij een personenauto geen verplichte verzekering. Natuurlijk blijft het wel verstandig om je kostbare bezit tegen beperkt casco of allrisk te verzekeren.

Wel waarVoor caravans met een hagelbestendig dak hoef je geen hagelschade mee te verzekeren
Nee, ook dit is niet waar. Bij hevige hagelbuien blijft de schade door hagelstenen niet beperkt tot alleen het dak. Het is daarom verstandig om ook voor een caravan met een hagelbestendig dak, de hagelschadedekking mee te verzekeren.

Een verzekeraar mag je weigeren te verzekerenWel waar
Inderdaad, een caravanverzekeraar heeft geen acceptatieplicht en mag jou dus weigeren als klant. Een verzekeraar doet dit alleen wanneer je als een te groot risico wordt gezien. Bijvoorbeeld omdat je een rijontzegging hebt gehad of erg veel schades hebt geclaimd.
Om te voorkomen dat je caravan niet meer verzekerd is, is het belangrijk dat je je huidige caravanverzekering pas opzegt zodra je bent geaccepteerd bij je nieuwe verzekeraar.

Niet waarJe krijgt bij je caravanverzekering standaard een groene kaart
Nee, dat is niet waar. Een groene kaart is een verzekeringsbewijs voor de aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheid voor schades veroorzaakt met de caravan, zolang deze is aangekoppeld aan het trekkende voertuig, vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van het trekkende voertuig. Hierom hebben verzekeraars in Nederland onderling afgesproken dat de groene kaart voor de caravan moet worden aangevraagd bij de verzekeraar waar de auto is verzekerd.

Wanneer je bij de autoverzekeraar de groene kaart aanvraagt krijg je deze voortaan ieder jaar automatisch toegestuurd.

De groene kaart (die echt groen moet zijn) voor je caravan ontvang je dus van je autoverzekeraar. Als je een Europees Schadeformulier in moet vullen, heb je het groene kaart nummer nodig. In sommige Europese landen geldt de groene kaart als nationaal verzekeringsbewijs. Neem deze dan ook altijd mee op reis.

Caravans met een hagelbestendig dak krijgen korting op de premie voor het verzekeren van hagelschadeWel waar
Ja, dat klopt. Voor het meeverzekeren van hagelschade betaal je bij de meeste verzekeraars een toeslag. Doordat hagelschade steeds vaker voorkomt, is dit vaak een behoorlijk bedrag. Wanneer jouw caravan een hagelbestendig dak heeft, neemt het risico van hagelschade behoorlijk af. Verzekeraars geven dan ook vaak een korting op de premie voor het meeverzekeren van hagelschade. Deze korting verschilt per verzekeraar en varieert meestal tussen de 50% en de 70%.

Wel waarBij schade door een klapband kijkt de verzekeraar naar de ouderdom van de banden
Absoluut. Er zullen maar weinig caravans zijn waarvan de banden moeten worden vervangen omdat er niet meer voldoende profiel op zit. Juist omdat caravans veel stil staan is de kans groot dat caravanbanden gaan uitdrogen en dat er scheurtjes ontstaan in de wangen van de banden. Hierdoor wordt de kans op een klapband groot. De gevolgschade van een klapband zijn vaak aanzienlijk. Verzekeraars stellen het dan ook meestal in de algemene voorwaarden als een verplichting dat de banden van de caravan na een aantal jaren dienen te worden vervangen. Deze termijn verschilt per verzekeraar en varieert van 6 tot 10 jaar. Ook voor je eigen veiligheid is het aan te raden om je banden voor aanvang van het seizoen even te laten controleren.

Het uitlenen van je caravan aan familie of vrienden is niet verzekerdNiet waar
Nee, ook dat is niet waar. Particuliere verhuur is niet verzekerd en kan bij een beperkt aantal caravanverzekeraars apart worden meeverzekerd. Wanneer je echter je caravan uitleent aan familie of vrienden zonder dat je daar een betaling voor ontvangt, blijft je caravan gewoon verzekerd.

Wel waarIn de stalling hoeft je caravan niet voorzien te zijn van een disselslot en/of wielklem
Dat is meestal waar. Caravanstallingen willen hun ruimtes zo efficiënt mogelijk inrichten. Hierdoor moeten zij jouw gestalde caravan eenvoudig kunnen verplaatsen. Daarom hebben veel caravanstallingen in de stallingsvoorwaarden staan dat het gebruik maken van disselsloten en/of wielklemmen in de stalling niet toegestaan is. Op de caravanverzekering ben je echter verplicht, wanneer je je caravan onbeheerd achterlaat, om een disselslot en/of wielklem aan te brengen. Doe je dat niet dan is je caravan in geval van diefstal niet verzekerd. De meeste verzekeraars maken hier echter een uitzondering op wanneer het gebruiken van disselslot en/of wielklem in de caravanstalling niet toegestaan is. Je caravan blijft dan toch verzekerd tegen diefstal.

Je caravanverzekering stopt automatisch bij de verkoop van de caravanNiet waar
Nee, dat is niet waar. Je moet zelf je caravanverzekering opzeggen bij je verzekeraar. Vergeet je je verzekering op te zeggen, dan is de kans groot dat je je te veel betaalde premie niet terugkrijgt. Niet vergeten dus.

Wel waarHet verhuren van je caravan is niet standaard meeverzekerd
Klopt. Wanneer je je caravan aan andere gaat verhuren (dus tegen betaling) dan is je caravan niet meer verzekerd. Je moet dan contact opnemen met je verzekeraar om te kijken of dit op jouw caravanverzekering kan worden meeverzekerd. Heb je een kampeerpolisabonnement neem dan contact met ons op en dan zullen wij jou informeren over de mogelijkheden en de kosten van het meeverzekeren van particuliere verhuur.

Wil jij meer tips over caravanverzekeringen of weten hoeveel goedkoper jouw caravanverzekering kan zijn?

Ga dan naar onze caravanverzekering pagina, vraag een offerte aan en ontdek wat ook jij hierop kunt besparen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen