Waarom moet ik een caravanverzekering afsluiten?

Waarom moet ik een caravanverzekering afsluitenWaarom moet ik een caravanverzekering afsluiten?


Je hoeft helemaal geen caravanverzekering af te sluiten. In tegenstelling tot bij een personenauto of een camper ben je bij een caravan niet wettelijke verplicht om tenminste een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet verstandig is om toch een caravanverzekering af te sluiten.

Om te beginnen worden caravans steeds duurder en houden ze ook steeds langer hun waarde vast. Dus ook occasion caravans van een jaar of 5 oud kosten vaak nog ruim € 10.000,-. Met een caravanverzekering verzeker je ervan dat wanneer je caravan total loss gaat je een bedrag krijgt uitgekeerd waarmee je een andere caravan kunt terugkopen. Heb je een caravanverzekering afgesloten met nieuwwaarde- of aankoopwaardedekking dan krijg je dat bedrag ook uitgekeerd bij een total loss. Je kan dus direct weer een vergelijkbare caravan terugkopen.

De meeste schades leiden gelukkig niet tot een total loss van de caravan maar kunnen nog worden gerepareerd. Veel voorkomende schades worden veroorzaakt door aanrijdingen, hagel of door bijvoorbeeld het vallen van tentstokken tegen de zijwand van de caravan. Bij dit soort schades moet vaak plaatmateriaal worden vervangen of worden gerepareerd. De caravan moet dan ook vaak weer worden gespoten en worden voorzien van nieuwe bestickering. Een caravan gaat dan niet total loss maar de kosten van reparatie lopen meestal in de enkele duizenden Euro’s. Ook deze kosten zijn verzekerd op een caravanverzekering.

Naast de kosten die gepaard gaan met reparatie van schade aan of vervanging van de caravan kan je als eigenaar van een caravan ook worden geconfronteerd met kosten voor het repatriëren van je caravan terug naar Nederland. Gaat je caravan in het buitenland total loss dan zal de caravan in dat land moeten worden ingevoerd en daar worden vernietigd. Naast alle procedures en regels waar je dan mee te maken krijgt, zijn de kosten hiervan ook aanzienlijk. Een goede caravanverzekering geeft ook dekking voor deze kosten.

Naast je caravan kun je op een caravanverzekering ook toebehoren zoals een voortent of luifel meeverzekeren. Ook de inboedel en accessoires zoals een mover, airco, fietsendrager, schotelontvanger etc. kan je verzekeren op je caravanverzekering.
Reactie plaatsen