Premie van de autoverzekering

Premie van de autoverzekeringPremie van de autoverzekering


De premie van de autoverzekering wordt bepaald op basis van een aantal algemene kenmerken zoals het type auto dat je rijdt en je persoonlijke kenmerken zoals je schadehistorie, leeftijd en woonplaats.

 Autoverzekering premie afhankelijk van type auto

Verzekeraars berekenen de basispremie op basis van de oorspronkelijke aanschafwaarde, de aankoopwaarde of het gewicht van de auto. Grote, dure of krachtige auto’s zijn meestal duur om na schade te repareren en aantrekkelijker voor autodieven en daarom duurder om te verzekeren. Elk automodel wordt beoordeeld en de risicofactor wordt meegenomen in de berekening van de premie. Hoe dit wordt beoordeeld is per verzekeraar verschillend. De ene verzekeraar richt zich op een de ene doelgroep en een andere verzekeraar weer op een andere. Elke verzekeraar zal  daarom ook voor zijn doelgroep een aantrekkelijke aanbod willen hebben voor de autoverzekering. Hoe dit precies bepaald wordt is per verzekeraar erg ondoorzichtig.

 Soort autoverzekering

De basisverzekering die je kiest, WA, Beperkt Casco of Volledig Casco (allrisk autoverzekering), bepaalt voor een groot deel de premie. Verzeker je alleen schade aan anderen met een WA-autoverzekering dan ben je het goedkoopst uit. Schades aan de eigen auto kun je tegen een toeslag meeverzekeren. Hoe meer risico’s je verzekert, hoe hoger de premie wordt. De meest complete autoverzekering is de Volledig Casco verzekering (allrisk). Op deze verzekering is ook het risico van zelf veroorzaakte aanrijdingen ook verzekerd.

 Tot 80% korting op de premie met schadevrije jaren

Om autobezitters die weinig schades veroorzaken aan zich te binden, koppelen autoverzekeraars het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd aan de bonus/malusladder. Dit zijn tabellen op basis waarvan de verzekeraar bepaalt hoeveel korting je krijgt op de premie. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de no-claimkorting. Deze kan oplopen tot 70 a 80% van de oorspronkelijke premie.

Dit is wel een beetje misleidend want een beginnend bestuurder krijgt ook al vaak 20% tot 60% korting. Verzekerden die veel schades claimen en daardoor negatieve schadevrije jaren hebben opgebouwd krijgen geen korting meer. In het ergste geval wordt er voor deze bestuurders zelfs een toeslag (malus) gerekend.

Als je schade maakt waarvoor je verantwoordelijk bent, val je terug op de ladder en wordt je opnieuw ingeschaald. Heb je bijvoorbeeld 8 schadevrije jaren en sta je op trede 12 van de no-claimschaal dan krijg je bij sommige verzekeraars 79% korting. Bij één schade in een jaar val je terug naar trede 7 en krijg je nog 72,5% korting. Bij twee schades zou je terugvallen naar trede 4 waarbij je bij veel verzekeraars nog steeds 60% korting krijgt. Dit is dan gelijk aan nul schadevrije jaren. Dit is de korting die je als beginnend bestuurder ook krijgt, mits je ouder bent dan 25 jaar.

 Eigen risico

Onder het eigen risico van de autoverzekering wordt verstaan het bedrag waarvan je met je verzekeraar afspreekt dat je dit bedrag in geval van schade zelf betaalt. Bij sommige verzekeraars is de hoogte van het eigen risico flexibel. Dat wil zeggen dat je kunt kiezen voor een hoger of lager eigen risico. Met een hoger eigen risico kun je flink (tot 20%) besparen op de premie van de autoverzekering.

 Leeftijd

Autoverzekeraars verzamelen heel veel gegevens en houden van alles de statistieken bij. Uit deze statistieken blijkt dat jonge en oudere automobilisten een grotere kans lopen om schade te veroorzaken. Daarom betalen jongeren vaak een opslag en is het voor ouderen moeilijker om voordelig over te stappen. Jongeren hebben soms ook te maken met een verplicht hoger eigen risico.

 Woonplaats

Automobilisten die op het platteland wonen, betalen meestal minder voor hun autoverzekering dan degenen die in de (grote) steden wonen. In de stad gebeuren meer ongelukken en worden auto’s vaker gestolen. Verzekeraars kijken dan ook naar de postcode om de premie te bepalen. Woon je in een hoog-risico gebied, dan zullen je premies waarschijnlijk hoger liggen.

 Minder kilometers

Hoe meer kilometers je met de auto rijdt hoe groter de kans is dat je ook te maken krijgt met schade. Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt is daarom bij de meeste verzekeraars van invloed op de hoogte van de premie van je autoverzekering. Wel is het per verzekeraar verschillend hoeveel kilometer categorieën er worden aangeboden. Dus als je weinig kilometers rijdt, is het handig om de premies van verzekeraars met een flexibel aan kilometers te vergelijken.

Kijk voor meer informatie of een vrijblijvende offerte ook op onze productpagina.
Reactie plaatsen