Heb je een reisverzekering en annuleringsverzekering eigenlijk wel nodig?

reis- en annuleringsverzekeringReisverzekering

Als je op reis gaat heb je in vrijwel alle gevallen een reisverzekering nodig. Ook de Consumentenbond zal je dit advies geven. De belangrijkste reden om een goede reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Denk hierbij aan een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf inclusief extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten doorgaans veel geld en tijd, terwijl geen enkele andere verzekering dit dekt. Een medische repatriëring vanuit Zuid-Europa kan zomaar € 25.000,- gaan kosten.

De zoektocht naar een goede reisverzekering begint met het jezelf afvragen welke zaken eigenlijk verzekerd moeten zijn. Vrijwel alle reisverzekeraars bieden verzekeringen waarop allerlei dekkingen kunnen worden bijgesloten, maar lang niet alles is ook echt nodig.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je door de reisorganisatie, camping, verhuurder of luchtvaartmaatschappij in rekening krijgt gebracht wanneer je genoodzaakt bent om je reis te annuleren. De hoogte van de kosten variëren per organisatie en zijn bijna altijd afhankelijk van hoe veel dagen je voor het geplande vertrek de reis annuleert. Deze kosten kunnen oplopen tot 100% van de reissom. In tegenstelling tot de onvoorziene kosten op een reisverzekering weet je dus tot welke bedrag de kosten van annulering zijn gemaximeerd. Je kunt dus zelf bepalen of je dit risico zelf kunt dragen of dat je je hier voor wilt verzekeren.

Kortlopende of doorlopende reis- en annuleringsverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. Je verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst. Een kortlopende reisverzekering moet je iedere keer dat je op reis gaat opnieuw afsluiten.

Met een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd voor iedere vakantie. Je bent continu verzekerd, ook tijdens een weekendje weg of een onverwacht tripje.

Wat is voor jou voordeliger?

Of een kortlopende of doorlopende reisverzekering voor jou voordeliger is, hangt af van een aantal factoren:

  • het aantal dagen dat je per jaar op vakantie gaat.
    Een gezin dat 3 weken per jaar op vakantie gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor een singel wordt een doorlopende reisverzekering voordeliger bij zo’n 4 weken vakantie per jaar. Deze periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn.
  • het soort vakanties dat je maakt.
    Ga je jaarlijks alleen in de zomer op vakantie of ga je ook ieder jaar op wintersport of naar de winterzon? Wanneer je ook jaarlijks op wintersport of naar de winterzon gaat, is een doorlopende reisverzekering al snel voordelig voor jou.
  • Je vakantiebestemmingen.
    Blijf je, net zoals 80% van de Nederlanders, binnen Europa wanneer je op vakantie gaat of reis je ook naar bestemmingen buiten Europa? Wanneer je ook buiten Europa reist is een doorlopende reisverzekering ook vaak weer sneller voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.

Een kortlopende annuleringsverzekering kost ongeveer 5,5% van je reissom. Of je doorlopende annuleringsverzekering voordeliger is is vaak een simpel rekensommetje. Kost je doorlopende annuleringsverzekering € 55,- per jaar? Dan ben je bij een reissom van € 1.000,- voor een kortlopende annuleringsverzekering net zo duur uit. Ga je vaker per jaar op vakantie of is je reissom hoger dan € 1.000,-? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering dus voordeliger voor jou.

Kortlopende

reis- en annuleringsverzekering

 

Heb je de tekst hierboven gelezen en gedacht: ” volgens mij is een kortlopende reis- en annuleringsverzekering het meest geschikt voor mij”, ga dan naar onze informatiepagina’s over kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen en ontdek welke verzekeraar voor jou de beste en voordeligste verzekering heeft.

Doorlopende

reis- en annuleringsverzekering

 

Heb je de tekst hierboven gelezen en gedacht: ” volgens mij is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering het meest geschikt voor mij”, ga dan naar onze informatiepagina’s over doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen en ontdek welke verzekeraar voor jou de beste en voordeligste verzekering heeft.